Fermentert ingefærøl

Hvorfor lage sin egen ingefærøl?

1. Det er billig! Du sparer masse penger

2. Bedre oversikt over verdikjeden. Du har større kontroll over hvor varene kommer fra = mindre sjans for utnyttelse av mennesker, dyr og natur

3. Det er sunt! Hjemmelaget ingefær øl inneholder massevis av sunne melkesyrebakterier, som er bra for tarmen.Det er ofte vanskelig å finne ferdige produkter hvor man har oversikt over hele forsyningskjeden. Grunnen er at mange bedrifter heller ikke har denne oversikten og fører dermed til at man ikke vet om det foregår tvangsarbeid, barnearbeid, avskoging eller andre menneske- og miljøfiendtlige aktiviteter. Det som derimot er mye lettere å ha orden på er forsyningskjeden for enkelte produkter. La oss ta ingefærøl som et eksempel. I produksjonen er det mange ledd fra i og høsting av ingrediensene til det ferdige produktet. Dermed er det mange steder hvor uetiske prinsipper kan råde. Men om man lager ingefærølen sin selv, er det mye lettere å holde oversikt over hvor produktene kommer fra. Altså, det er lettere å holde styr på hvor ingefæren kommer fra. Selvfølgelig hadde det best vært å dyrket ingefæren selv, men for de fleste er dette totalt uaktuelt.Visste dere at mye av ingefæren på markedet ikke engang er brygget på ingefær? Den er nemlig bare med smakstilsatt ingefær. Denne typen blir referert til som ginger ale, mens den typen som er brygget på ingefær kalles ginger beer. Selvfølgelig er det ikke noe enkel måte å oversette dette til norsk. Så for ordensskyld skal jeg bruke de engelske navnene.  I denne posten har jeg tenkt å vise dere hvordan man kan lage ingefær øl (ginger beer) fra bunnen av.

Ingefærøl kan lages med kun 4 ingredienser: ingefær, sukker, vann og en ingefærøl-“starter”. Før man kan lage selve ølen er det nødvendig med en startkultur. Starteren eller SCOBY´n (Symbiotic culture of bacteria and yeast) dannes ved å la naturlige forekomster av gjær og bakterier formere seg.  I ingefæren er det finnes både gjærsoppen Saccharomyces florentius og bakterien Lactobacillus hilgardii. Når vi tilsetter sukker vil soppen og bakterien formere seg og etter en tid vil en sitte igjen med en startkultur.

Det å lage en startkultur er enkelt, men tar litt tid. De eneste ingrediensene som trengs er vann, ingefær og sukker. Jeg vil anbefale å bruke økologisk ingefær, siden den ikke- økologisk kan være behandlet på en måte som ødelegger forekomsten av bakterier og sopp og da vil det ikke være mulig å lage en starter. Kjøp gjerne ingefær fra http://www.dyrket.no, de kjøper ingefæren fra små produsenter i Peru og de blir dyrket på en bærekraftig, etisk og miljøvennlig måte.

Mengden ingefær og sukker du trenger for å lage starteren avhenger av temperaturen i rommet. Jeg endte opp med å bruke ca. 10 spiseskjeer, men dette kan variere.

Du trenger: 

 • 10 ss ingefær (beregn ca. 2-3 ingefærrøtter, om de er små er det mulig det er nødvendig med flere)
 • 10 ss sukker (mengden sukker og ingefær skal være lik, så denne til avhenge av mengden ingefær)

Til første runde:

 • 2-3 ss ingefær (du trenger totalt ca. 10 ss)
 • 2-3 ss sukker (du trenger totalt ca. 10
 • 4 dl vann.

Slik gjør du:

 1. Skyll ingefæren. Det er ikke nødvendig  å skrelle ingefæren, men skyll den godt i kaldt vann.
 2. Riv ingefæren. Jeg brukte et rivjern for å rive den.
 3. Mål opp vann og sukker i en skål
 4. Bland så vann og sukker i et syltetøyglass eller en skål til alt sukker er løst opp.
 5. Tilsett ingefæren og rør godt om.
 6. Dekk glasset med et tøystykke eller kaffefilter, for å hindre at insekter eller andre ulumskheter kommer ned i starteren.
 7. La den stå på kjøkkenbenken i opptil 7 dager.

Deretter:

 • Tilsett du 1 ss sukker og ingefær hver dag inntil det skummet godt av den. Lengden på prosessen avhenger av temperaturen i rommet.  Starteren er ferdig når du ser tydelige bober.

—– Lage ingefærølen

Når SCOBY´n er ferdig er på tide å begynne å lage selve ingefærølen!

Da trenger du:

 • 8 liter vann (ha 4 liter i en kjele og 4 liter i et bolle ved siden av)
 • 8 dl sukker
 • 1-2 ingefærrøtter (jo sterkere ingefær smak du vil ha, jo mer tar du i).
 • 1 dl ingefær starter-væske (sil gjennom et kjøkkenklede eller lignende, du skal altså BARE ha med væsken videre)
 • Saften av 1 sitron eller lime

Slik gjør du: 

 1. Kok vann og ingefær. Kok opp 4 dL vann sammen med ingefæren.
 2. La det koke under lokk i 20 minutter.
 3. Ta kjelen så av platen
 4. Sil ut bitene med ingefær.
 5. Kjøl ned blandingen ved å tilsette de resterende 4 literne med vann.
 6. Avkjøl til romtemperatur. Det er viktig at man ikke går videre til neste steg før blandingen er avkjølt.
 7. Tilsett starteren og sitron
 8.  La denne stå i en et par dager til du ser det bobler i øverste laget. Hell så ingefæren ølen over på flasker og la stå i en 2 ukers tid. Bruk gjerne glassflasker, men vær klar over at under gjæringsprosessen dannes det kullsyre og det kan bygge seg opp så stort trykk at flaskene sprenger. Dette har aldri skjedd meg, men sjansene øker jo mer sukker du har oppi og hvor lenge de står
%d bloggere like this: