Da er den fjerde og siste uka forbi. Det er overraskende deilige og befriende. Det å snart kunne benytte seg av andre råvarer igjen – det kommer til å bli en sann glede. Den siste uka har vært ganske slitsom.

Hvordan har livsstilen min påvirket biologisk mangfold, klima, folkehelse, matsvinn, søppel og lokal verdiskapning?

Biologisk mangfold: Siden jeg ikke har spist noe som har vært dyrket med sprøytemidler eller i monokulturer, med unntak av melet, men her er heller ikke monokulturene, så har insektene i allefall hatt det bra på min diett. Det samme kan sies for livet under føttene våre. Grønnsakene og melet er dyrket ved hjelp av regenerative metoder hvor jordhelsa er i fokus. Jeg har heller ikke brukt noen ressurser i andre land, dermed vil regnskogen, savannen og mangroveskogene få være i fred fra meg i allefall.

Klima: Det er som sagt vanskelig å regne på klimaeffektene. Men jeg har spist omtrent 400g storfe og 1,4 kg lam vil jeg tro. Det blir i underkant av 2 kg. Det er likevel drastisk under gjennomsnittet for en nordmann. En gjennomsnittlig nordmann spiser 53,7 kg kjøtt i løpet av året . Det gir et totalt utslipp på 504,15 kg CO2. Mens jeg ville ha spist totalt 21,6 kg kjøtt og hatt et avtrykk på 394,96. Det er forsåvidt viktig å huske på at effekten av beitedyr ikke er tatt med her, for beitedyr ser ut til å binde en del karbon når de beiter. Men vi burde likevel halvere kjøttforbruket. Sammenlignet slipper jeg ut 940 kg CO2 med mine 20.000 kilometer i bilen min, sånn ca. En flytur til Paris koster omtrent 500 kg CO2. Dermed ser det ut til at jeg fortsetter å spise gressfora lam og storfe, men dropper flyturene!

Folkehelse: Jeg har ikke snakket så mye om folkehelse og lokalmatdietten, men det er slik at svært høyt prosessert mat gjør oss feite og syke. Rett og slett. Dermed vil en råvarebasert diett, slik som lokalmatdietten er, definitivt påvirke folkehelsa positivt. Det negative for mange er at det tar lenge tid, men da får man pent velge om det er verdt den ekstra tiden på kjøkkenet for å være frisk?

Matsvinn: Jeg kaster nesten ikke mat, det lille jeg har kastet har nok veid en 500 g, noe som tilsier 6 kg matsvinn i året, noe som er drastisk mye mindre enn gjennomsnittet på 46,3 kg. Jeg kan konstantere at det er vanskeligere å kaste mat jeg har et forhold til. I tillegg har jeg nå fått meg høner, som skal gjøre om de litt slitne grønnsakene til deilige egg!

Avfall: Jeg har kastet veldig veldig lite plast og papp. Faktisk så lite som 174 gram plastikk og 146 gram papir (90 % bakepapir). Dette blir jo ca. 2 kg plastikk og 1,75 kg papir i løpet av et år. Det er drastisk lite. Og kanskje noe å tenke på til etterfølgelse?

Lokal verdiskapning: Jeg har lagt igjen omtrent 1500 kroner på meieriprodukter hos Vikabråten, jeg har kjøpt et halvt lam, spekepølse og litt kjøttdeig for ca. 1800, omtrent 1000 kroner har gått til mel, poteter og rapsolje hos Johan Swärd. Jeg har også handlet bringebær og solbær lokalt. Jeg har kjøpt honning av naboer og venner. Dermed har jeg gitt penger til flere produsenter som jeg vet er helt avhengig av direktesalg for å overleve. Slike produsenter er viktig for klima, biologisk mangfold og for menneskers rettigheter.

Hva sitter jeg igjen med?

Det kan både være fint for kreativiteten, men også tidvis ganske drepende når en har så lite ingredienser å jobbe med. Underveis i prosjektet har jeg fått mange gode ideer på hva jeg kan lage, men som jeg ikke har kunne utført, fordi jeg ikke har hatt de nødvendige ingrediensene. Samtidig så har nøden presset frem en del gode ideer som grønn pizzasaus, det er definitivt noe jeg kommer til å lage igjen!

Hva nå?

Fremover skal jeg fortsette å spise mest mulig lokalmat, men jeg skal inkludere krydder, samt kjøtt og melk fra dyr som har fått kraftfôr. Jeg kommer nok fortsatt til å handle mest gjennom REKO-Ringen og kommer til å fortsette å handle ost, rømme og smør fra Vikabråten når jeg har mulighet.

Men jeg skal begynne å drikke kaffe igjen, faktisk sitter jeg å drikker en kopp nå – og det er helt nydelig! Litt sjokolade inne i mellom kommer det også til å bli!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: