3/4 unnagjort! Vet dere hva? Jeg gleder meg faktisk til å gå på butikken. Det hadde jeg faktisk ikke trodd. Som noen av dere vet er jeg litt i mot å handle for mye matvarer på de store dagligvarekjedene. De har rett og slett for mye makt. Men nå må jeg innrømme at jeg er litt lei av å måtte gå så hardt til verks for å få tak i maten min. Det burde vært mulig å få tak i lokal mat på en enklere måte. Kanskje vi skulle starte en lokalmat ring her i området?

Jeg har jo REKO-Ringen, men der er det kun mulighet for å kjøpe direkte fra bonden. Det er ikke lov med noen mellomledd. Kanskje burde det vært lettere å starte opp små uavhengige dagligvarekjeder? Kanskje skulle det vært en måte for forbrukere å handle lokalt, uten at de måtte oppsøke en bonde? I Oslo finnes det en tjeneste som heter http://www.dyrket.no, det er et mellomledd der bonden fortsatt får en anstendig lønn, men det er enkelt å handle via en nettbutikk. Kanskje burde det lages flere sånne ordninger rundt om i landet. Spørsmålet er vel om det finnes et marked for det?

En slik tjeneste hadde definitivt gjort det mer attraktivt for flere å handle lokalt. Kanskje jeg må sette i gang med det? Foreløpig får jeg ta til takke med å handle rett fra bonden. Heldigvis trenger jeg ikke handle så mye mer foreløpig. Selv om jeg veldig gjerne skulle ha kjøpt mer melk og rømme. Det er så mye godt jeg har lyst til å lage, der jeg trenger melk! Grønnsakslasagne, gratenger, tartiflette og paier. Jeg prøvde å lage en grønnsakslasgne med rømme og vann innblandet, det ble ikke vellykket. Fettet i rømmen skilte seg ut og la seg som et deilig fettlag.

Utenom grønnsakslasagne har prøvd meg på lammewok i tortilla, jeg har stekt lammestek, gulrotsuppe, taco, shepherd`s pie, pizza, solbærpai og falafler. Når jeg leser igjennom denne lista nå, så høres det ut som jeg har spist meget godt. Og det har jeg kanskje og? Selv uten melk.

Denne uken har jeg også vært på lokal radio og pratet om prosjektet, deltatt på debatt på høyskolen i Lillehammer og skaffet meg høner. For å ha tid til alt dette har jeg da hatt fri fra jobb i tre dager.

Hvor mye penger har jeg brukt denne uka?

Igjen så er jeg litt usikker, men jeg har spist en del kjøtt. En halv kilo kjøttdeig og 200 gram lammestek. Det er vel fort 150-200 kroner, kanskje? Så har jeg spist omtrent 300 gram ost, noe som tilsvarer ca. en 100 lapp. Av frukt og grønnsaker har jeg spist litt poteter, mye gulrøtter, litt salat, neper, grønnkål, erter, solbær og løk. Egentlig kjennes det ut som jeg har spist veldig lite grønnsaker denne uka. Men det blir nok fort en verdi på 200-300 kroner, selv om jeg har betalt kroner null for dem. Til sammen så er jeg nok rundt 500 kroner betalt, men opp mot 800 i verdi. Så jeg ligger ikke så mye over det som er anbefalt av forbrukerrådet. Så kan det diskuteres om egentlig burde bruke mer penger på mat?

Søppel

Jeg har fortsatt svært liten mengde søppel. Det er igjen bakepapir og plastposer som dominerer. Jeg er faktisk usikker på om jeg kunne ha bruk særlig mindre mengde plast og papir. Ca. 280 gram søppel har jeg produsert de tre siste ukene. Det er rett under 100 gram i uka. Noe som tilsvarer 5,2 kg søppel i året. Det er en ganske stor kontrast til de rundt 400 kg en vanlig husstand kaster i løpet av et år. 400 kg tilsvarer 7,7 kg søppel i uka. Der er det nok en del matsvinn også bakt inn. Mitt matsvinn er forøvrig veldig lavt og nå har jeg fått meg høner, så nå kan de få nyte rester som ikke blir spist.

Siste innspurt

Nå er det klart for siste innspurt. Det blir en uke uten melk og yoghurt. Jeg skal prøve å få laget en deilig lammegryte, gnocchi og kanskje en kake?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: