Hva burde maten vår koste?

For en liten stund siden delte jeg en spørreundersøkelse med venner og bekjente på Facebook. Ca. 50 stk tok seg tid til å svare. En av tingene jeg lurte på var, hva som var den avgjørende faktoren for hvilke butikker og produkter de valgte. Over halvparten svarte at pris var det viktigste. Derfor har jeg nå litt lyst til å snakke om pris på matvarer.

Vi bruker omtrent 12% av lønningen vår på mat. Det stemmer ganske bra for min del. Jeg bruker ca. 3000 kroner på mat hver måned, av og til bruker jeg en del mer og snuser opp mot 5000 tallet, men det er ikke så ofte. Men selv den summen synes jeg er helt OK. Forbrukerøkonomer ville ment jeg sløste med pengene mine, men gjør jeg det? Kanskje jeg nettopp burde bruke mer av pengene mine på mat, slik at jeg har mindre penger å bruke på andre ting?

Forrige torsdag hadde jeg besøk av en journaliststudent. Han hadde et artig synspunkt angående prisen på mat. Er matvarene prisene roten til alt vondt? Altså, fordi vi nå bruker så lite penger på mat i forhold til tidligere, så har vi mer penger å bruke på andre ting og dermed får vi et forbruksproblem. Hadde vi fortsatt måtte bruke 40 % av lønningene våre på mat hadde vi ikke dratt til syden flere ganger i året, handlet 40 nye antrekk i året eller eid tre biler.

Det er selvfølgelig ikke et alternativ å sette opp matvareprisene så mye, det ville skapt ramaskrik samfunnet rundt. Men hvorfor vil vi ha så billig mat og reflekterer egentlig matprisen, matvarens verdi? Siri Helle snakker i boken «Matmakt på butikken» for hvor OK det er med høye boligprisen, ja det er bra med god prisutvikling i boligmarkedet, men maten vår, den skal koste minst mulig. Vi må både ha bolig og mat. Hvorfor er det greit at bolig skal være dyrt, mens maten vår den skal vi helst ikke betale noen ting for?

Mange synes maten er dyr. Ja, faktisk er den 30-40 % billigere i nabolandet vårt Sverige. Hvorfor kan vi ikke få så lave matvarepriser i Norge også? Forskjellen ligger i lønnsnivået. Svenskene bruker omtrent 12 % av lønningene sine på mat. Det samme som oss. Men om man kan tilby så lave matvarepriser i Norge, så kunne vi kanskje oppnådd det samme i Norge. Om vi la ned norsk jordbruk og baserte oss kun på import fra lavkostnadsland. Samtidig som vi lot butikkansatte gå ned i lønn og senket nivået for dyrevelferd. Ja, da kunne vi fått billigere mat i Norge også.

Men er maten egentlig billig, eller er den bare billig for deg og meg? Lav pris i butikken har oftest sin pris andre steder i verdikjeden i form av naturødeleggelse eller dårlige arbeidsvilkår. Hvorfor aksepterer vi at en tomatplukker i Italia må jobbe for luselønn, norske bonden må jobbe ved siden av eller at grisene våre lider som følge av et ensidig fokus på pris?

Hadde vi vært villige til å betale mer for maten vår om vi visste mer om den? Har avstanden til matproduksjonen gjort oss ufølsomme? Etter dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» ble mange forferdet. Kanskje du til og med stoppet å kjøpe grisekjøtt på butikken eller gikk over til å kjøpe frilandsgris. Gjør du det fortsatt? Eller har du gått tilbake til gamle vaner. Ja, for det gjør vel ikke så mye om jeg bare kjøper den ene pakken med kokt skinke? Eller de kotelettene?

Kanskje bør vi alle tenke mer over hva slags mat vi kjøper, den avgjør tross alt hvordan vi har det. Det er ingen hemmelighet at billig mat ofte er hardt bearbeidet. Hardt bearbeidet mat er drivkraften bak livsstilsykdommer som diabetes, overvekt og kan også påvirke vår mentale helse. Men hvorfor er vi ikke mer opptatt av våre egen helse? Eller, det er vi vel? Vi kjøper kosttilskudd, spesialprodukter og trener på treningssenter. Men kanskje vi heller burde bruke de pengene på lokal, kortreist og økologisk mat? Da hadde vi ikke bare blitt sunnere, men også gjort klima, mennesker og dyrene en tjeneste.

Bli med i samtalen

3 kommentarer

  1. Aldrig tenkt på at matpris påvirker samfunnet med tanke på annet forbruk i den grad. Men selvsagt gjør det det.
    Helt enig i alt jeg leser. Takk:)

    Liker

    1. Bare hyggelig. Det er så mye som påvirker samfunnet rundt oss at det er helt umulig å holde oversikt på alt og det gjør det ikke lett å være en bevisst forbruker, men vi får alle gjøre vårt beste!

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: