Uke 1 er ferdig og prosjektet har gått overraskende bra. Det er ikke vanskelig å spise lokal mat, men jeg kjenner på lysten etter kaffe og sjokolade med jevne mellomrom. Selv i en noe hektisk hverdag har det gått bra. Grunnen til det er nok at lokalmaten allerede var godt innarbeidet i kosten min før jeg startet dette prosjektet.

Hva har jeg spist?

Så hva har egentlig gått med av ingredienser denne uka og hva har det kostet?

Korn, belgfrukter og annet

 • Byggryn (500g) (39 kroner kiloen = 19,5 NOK)
 • Erter (ca 300g) (35 kroner kiloen = 17,5 NOK)
 • Mel (ca. 1 kg) (35 kroner kiloen = 35 NOK)
 • Byggmel 100g (39 kroner kiloen = 3,9 NOK
 • Honning 250g (200 kroner kiloen = 50 kroner) (jeg har fått denne gratis)
 • TOTALT = 125,9 om jeg skulle kjøpt alt, = 75,9 det jeg faktisk betalte

Grønnsaker

 • 3 squash (ca. 30 kroner stk = 90 NOK)
 • 3/4 brokkoli (ca. 35 kroner hodet = 26,25)
 • 1/2 blomkål (ca. 35 kroner hodet = 17,5)
 • 100g sukkererter (ca. 200 per kilo = 20)
 • 5 små-medium rødbeter (ca. 400g, 60 kroner kiloen = 24)
 • 1 salathode (ca. 30 kroner)
 • 4 poteter (12 kroner kiloen, ca. 200 g = 2,4 NOK)
 • 4 løk (300g, 60 kroner kiloen = 18 NOK)
 • 2 fenikkel (300 g, 80 kroner kiloen = 24 NOK)
 • 10 epler (sanket selv, men er vel fort en kilo = 30 NOK?)
 • 100g kimchi (laget fra før med egne grønnsaker) (Verdi 10 NOK)
 • 1 kg plommer (90 NOK kiloen? = 90 NOK)
 • 700 g solbær (50 kroner kiloen = 35 NOK)
 • 100 g bringebær (130 kroner kilo = 13 kroner)
 • TOTALT = 430 kroner om jeg hadde kjøpt alt, det jeg faktisk betalte = 50 kroner

Melkeprodukter

 • 300g ost (320 kroner kiloen = 96 kroner)
 • 300 g smør (litt usikker på pris her, kjøpte 400 g for 100,- på Fagernes Landhandel, da de holdt på å gå ut på dato. Kjøpt ytterligere 350 g fra Yvonne, trolig betalt rundt 150? Da stemmer i allefall totalen av det jeg betalte. Så la oss si ca. 130 kroner for 350 g smør)
 • 300 g rømme (150 kroner for 500g) (300 kroner kiloen?) = 90 kroner
 • 2,5 liter yoghurt (50 kroner)
 • TOTALT = 366

Kjøtt og fisk

 • Fjellørret (selvfisket av Knut Ola, der med 0 NOK)
 • Kraftbein (kroner 70 for kiloen, laget kraft av alt)
 • TOTALT = 70

Så totalt har jeg brukt = 561 NOK, men om jeg måtte kjøpe alt fra forhandler hadde jeg brukt 991 NOK. Siden jeg ikke har veid all maten og dette kun er estimater, så kan disse tallene avvike noe fra den summen jeg faktisk har brukt, men jeg er ganske sikker på at det ligger veldig nært.

For min del synes jeg 561 NOK er relativt lite i matutgifter, spesielt siden jeg absolutt ikke har spart på meieriproduktene. Derimot blir dette noe dyrere om man ikke har sin egne grønnsaker/har sanket maten selv. Da er man fort oppe i 4000,- i måneden per pers, som er relativt mye (selv om det ofte er den summen jeg bruker på mat i måneden). La oss se litt nærmere på hvor det kunne vært spart inn. Hadde jeg kjøpt alt av grønnsaker selv er dette en relativt stor utgift, men en helt klar utgift man kunne spart inn på er plommene. Faktisk så går en ganske stor del av utgiftene denne uken til plommepaien jeg laget. Der gikk det med 150 g smør, 300 g mel, 500 g plommer og 150 g honning, så bare den kostet 148 kroner (63+10,5+45+30), jeg spiste ca. halvparten av denne og bare der går det 75 kroner. Jeg kunne også spart inn en del på smør og rømme. Jeg sparer sjelden på dette og elsker å ha i MYE smør og rømme i maten.

Søppel

Dette er altså all søppla fra uke 1. Det er emballasjen til fisken, kraftbeina og en pose jeg hadde plommer i som det gikk hull på. Dette må jeg si er svært lite. Totalt er det 50 gram plastikk og 10 gram papir. Hadde dette vært representativt for en ukes søppel, hadde jeg i løpet av et år kastet 2,6 kg plastikk og 520 g papir. Det er ganske mye mindre enn det man ellers ville fått ved å handle maten på butikken.

Klima og fossilt brensel

Så hvordan har egentlig maten min påvirket klimaet? Jeg har spist mest planter. Plantene er dyrket uten bruk av kunstgjødsel (det krever mye energi for å lage kunstgjødsel), minus potetene som jeg kjøpte på REKO-ringen Gjøvik for en liten stund siden. Jeg har spist byggotto laget med kraft fra gressetende høylandsfe. Jeg kunne ha regnet ut klimaeffekten av metanrapen til kuene, men det ser jeg ikke poenget i, da kua har spist mest gress, en ressurs som ikke mennesket kan utnytte seg selv. Her tenker jeg helhetsbilde er viktigere enn rene CO2 utslipp.

Biologisk mangfold

Jeg har spist grønnsaker og korn dyrket med økologiske metoder. Grønnsakene er dyrket i markedshagen, som er svært arealeffektivt. Vi vet at for å nå klimamålene og stanse tapet av biologisk mangfold så er vi nødt til å bruke mindre areal, samtidig som vi skal øke matproduksjonen for en voksende befolkning. Dermed er denne typen produksjonen veldig positivt for naturen rundt oss. I tillegg så tiltrekker denne mangfoldige produksjonen seg ulike typer insekter i motsetning til monokulturene som dominerer store deler av landbruket.

Lokal verdiskapning

Gjennom dette prosjektet har jeg foreløpig brukt 820 kroner på meieriprodukter (alt er enda ikke spist og derfor ikke med i regnskapet over), 600 kroner på solbær (mesteparten ligger i fryseren), 500 kroner på krydder, 140 kroner på kraftbein og snart skal jeg kjøpe et halvt lam. Alle pengene mine har gått rett til bonden. Det betyr at jeg sørger for at disse produsentene kan fortsette å produsere deilige varer. Er det aktuelt at alle skal gjøre det samme? Nei, det har jeg full forståelse for at de fleste ikke ønsker. Men det utgjør en forskjell om folk handler litt mindre gjennom de store matkjedene og litt mer hos lokal forhandlere og bønder.

Matsvinn

Jeg har ikke kastet mat! Det er deilig å tenke på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: