Oppskrift: fermenterte beter

Jeg elsker beter. De smaker nydelige, kommer i mange forskjellige farger og piffer opp enhver kjedelig middagstallerken. Du kjenner helt sikkert til den tradisjonelle rødbeten, men har du hørt om polkabeter? Polkabetene er de mest dekorative med et iøynefallende mønster. Det finnes også gule beter, som ligner en gul versjon av den tradisjonelle rød, men er mildere i smaken.

Til 1 liters norgesglass trenger man: 

 • ca. 300 gram rødbeter (dette er omtrent en stor avlang eller 3-4 små) 
 • ca. 0,8 liter vann
 • 2 spiseskjeer salt. 
 • 1 norgeglass
 • 1 litersmål 

Fremgangsmåte

 1. Kok opp vann
 2. Bland vann og salt i et litersmål
 3. Avkjøl til romtemperatur
 4. Skjær rødbetene i 0,5 cm skiver. 
 5. Lett rødbetene i et norgeglass
 6. Hell over vann. 
 7. La stå i 3-6 dager på kjøkkenbenken i romtemperatur. Er det veldig varmt på kjøkkenet, over 22 grader, sett den et litt kjøligere sted. På sommeren blir det lett dannet noe som heter kamgjær om rødbetene blir stående i for høy temperatur. Dette er ikke det samme som mugg og er ikke farlig, men ser ikke veldig delikat ut. Kamgjær oppstår lett i fermenterte grønnsaker som inneholder mye sukker og dette gjelder spesielt for rødbetene. Hvor lenge rødbetene skal stå i romtemperatur avhenger av romtemperaturen. Er det varmt hos deg 20 grader +, så holder det med 3 dager. Er det kaldere, kanskje ned i 16-17, som det ofte er hos meg, så må den kanskje stå litt lengre
 8. Sett i kjøleskap. Her kan den stå lenge!

Så hva kan man bruke denne rødbetkvassen og de fermenterte rødbetene til? Rødbetkvassen er deilig å bare drikke som den er eller blande med vann om den har stått lenge. Om den blir stående lenge, kan saften få en litt eddiklignende smak og er ikke så god å drikke ren, men om man blander den ut med litt vann, får den en ny piff og blir god som ny! 

Fermenterte rødbeter egner seg godt i salat, i hummus, som tilbehør til wraps. 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: