Som en ekte nordmann kan jeg ikke gjennomføre prosjektet uten brød. Men å finne brød med ingredienser bare fra Oppland er neppe lett, derfor har jeg tenkt å bake mitt eget brød. Heldigvis for meg, så er dette noe jeg gjør flere ganger i uka og surdeigsbakingen sitter relativt godt i fingrene. Surdeigsbaking høres avansert ut, men det trengs hverken fancy utstyr eller kunnskap. Det er rett og slett veldig enkelt, selv om det tar litt tid.

Før man begynner å bake med surdeig er man nødt til å ha en surdeigsstarter. Den kan du få av en som allerede baker med surdeig eller du kan lage en selv. Det tar omtrent 4-7 dager.

Oppskrift surdeigsstarter

Du trenger:

  • sammalt mel, gjerne økologisk og gjerne urkorn.
  • vann
  • salt
  • en glass eller bolle.

Dag 1:

Finn frem en liten skål/glass eller annen beholder. Jeg bruker et 3 dl stort norgesglass og det fungerer veldig bra
Morgen: bland 1 ts salt med 1 dl mel og deretter blander du inn 1 dl vann. La stå på kjøkkenbenken med et tørkle over, slik at du unngår fremmedlegemer, men at luft kommer til.
Kveld: tilsett 1/2 dl vann til blandingen og rør ut, deretter tilsetter du 1/2 dl mel. Dette kalles å mate starteren.

Dag 2 – 7:

morgen: tilsett 1/2 dl vann til blandingen og rør ut, deretter tilsetter du 1/2 dl mel.
kveld: ta ut ca 1 dl av blandingen, denne kan du sette i kjøleskapet og bruke til f.eks pannekaker.

Gjenta dette til blandingen hever seg til dobbel størrelse. Etter et par dager vil du se at blandingen begynner å få noen bobler. Boblene er karbondioksid fra bakteriene. Bakteriene er nemlig som oss mennesker å puster ut karbondioksid. Dermed betyr det at blandingen lever godt! Hvor lang tid surdeigen bruker på å nå dobbel størrelse avhenger av både romtemperatur og hvilket mel man har brukt. Min erfaring er at rug bruker lengre tid på å få god heving enn hvete.

Spørsmål og svar om surdeigsstarteren:

  1. Må jeg bruker økologisk mel? Nei, det må du ikke. Jeg har laget surdeigsstarter med vanlig sammalt hvetemel.
  2. Hva skjer om jeg glemmer å mate surdeigsstarteren? Ingenting. Bare mat den når du kommer på det.
  3. Blandingen min har enda ikke nådd dobbelt størrelse i hevingen etter sju dager. Må jeg starte på nytt? Nei. Om blandingen hever litt eller det er tydelige bobler, så fortsett å maten den morgen og kveld til du ser at den hever godt.
  4. Kan jeg blande ulike meltyper? Ja, det kan du. Jeg bruker ofte det melet jeg har tilgjengelig.

Har du andre spørsmål? Skriv gjerne en kommentar så skal jeg svare så godt jeg kan.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: