Nå er det snart valg, men visste du den viktigste valgseddelen, den har du med deg hver dag? Hver gang du bruker penger så stemmer du. Du stemmer over hva slags samfunn du ønsker deg. Handler du mat fra store multinasjonale selskaper som Coca-cola, Unilever og Pepsico, ja, da sier du til verden at «dette vil jeg ha mer av». Om du derimot kjøper mat direkte fra bonden eller via en småskala forretning, da gir du en trolig en stemme til noe som i mye større grad gagner mennesker og miljø.

Hvordan kan lokal mat påvirke bygdeliv og verdiskapning? Dette er noe av det jeg ønsker å undersøke gjennom dette er prosjektet. Hvor havner egentlig pengene mine når jeg kjøper ulike produkter. Visste du for eksempel at bonden kun får 5,50 per liter melk? Mens den koster fra 15-19 kroner i butikken? Hvor går egentlig resten av pengene? I Norge får bonden lite av kake når det kommer til melk, trolig er det sånn for mange andre varer også. Hvordan får Island det til? Kan vi på noen måte lære av de?

Når jeg kjøper en lammestek på butikken, hvor mye av pengene går egentlig til bonden? Hvor mye kommer samfunnet til gode gjennom arbeidsplasser for foredlere, transport o.l? Og hvor mye ender opp hos dagligvarebaronene? Når jeg kjøper importert mat, hvor stor del av kaka kommer egentlig Norge til gode? Er dette i det hele tatt mulig å finne ut av?

Nå er det mange spørsmål. Jeg håper at noen kan hjelpe meg med å besvare disse spørsmålene og få klaret opp i det store spørsmålet: hvor mye bidrar egentlig lokalmat til levende bygder, i løpet av de neste fire ukene!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: