Når spiste du sau sist?

Sauen er en fantastisk ressurs i Norge. Den kan leve av å spise gress, en ressurs det er mer en nok av i Norge, men når spiste du sau sist? Da tenker jeg ikke på fårikålen eller steken som garantert kom fra et lam. Nei, jeg tenker på kjøttet fra en godt voksen sau. Det finnes knapt i butikken, så hvor er det? Mesteparten er på kjølelager. I oktober 2018 lå det 1.400.000 kg sauekjøtt på lager i Norge, med svært stor sannsynlighet har ikke dette minket stort siden den gang.

Fra tid til annen ser vi saker om bønder som har fått 19 øre kiloen eller 2,50 per sau. Men om dagen fikk jeg vite noe som ga meg bakoversveis. En venn av meg viste resultatene fra slaktingen, og vet dere hva? Vedkommende måtte betale 50 kroner for slakten og kjøttet på to av sauene?! Hvordan er det mulig? Etter å ha snakket med flere sauebønder er ikke dette så uvanlig og ofte ender gjennomsnittsprisen per sau fra noen kroner og litt oppover. Så hvorfor skjer dette? Dagligvarekjedene skylder på at ingen vil kjøpe sauekjøtt, men jeg har heller aldri sett sauekjøtt i butikken. Kanskje vi tenker i feil baner?

Sauekjøtt kan fint brukes til pølser, burgere eller bare spises «som det er». Kristin, som driver Midtre Ekern gård sammen med mannen sin har sett seg lei av å få dårlig betalt for sauekjøtt og startet med foredling. De lager burgere og pølser som de selger gjennom REKO-Ringer i Gjøvikregionen. Så, hvorfor er ikke dette mer vanlig? Hvorfor kan vi ikke bruke sauekjøtt til å lage produkter? Pinnekjøtt, fårikål og fenalår ble tradisjonelt laget med sau. Det vil jeg gjerne se mer av!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: