Det er egentlig fryktelige enkelt å spise sunt – og kjøper du lokal mat er det nesten umulig å kjøpe «feil» mat!

Blir du provosert om jeg sier det er utrolig lett å spise sunt og unngå livsstilsykdommer? Det er faktisk så enkelt at vi nesten kunne avlåst all ernæringsforskning og likevel trolig unngått en stor andel av de livsstilsykdommene vi dag ser i den vestlige verden (som også er godt på vei inn i andre deler av verden, dessverre). For ernæringsforskere verden om er uenig om mye. Skal vi spise mest karbohydrater eller fett? Er sukker farlig? Blir vi syke av mettet fett? Det blir ikke ernæringsforskere enige, men det er to ting de er enig om:

  1. Befolkningen i steder av verden som har en diett med høy andel ultraprosessert mat, som oss her i den vestlige verden, har forekomster av livsstilsykdommer som diabetes, fedme og hjerte- og karsykdommer.
  2. Befolkningen i steder av verden som har en ditt med høy andel råvarer, enten det er mye kjøtt eller mye planter, har ikke disse livsstilsykdommene.

Når jeg fortalte dette til min kollega Stine, sa hun «Og vann er vått». For kanskje er dette en allmenn sannhet? Vi vet vel egentlig at Big Mac, Pringles og Vestlandslefse ikke er bra for oss. Men hva med kokt skinke, tacokrydder og posesuppe? Tenker vi på det som usunn mat?

Så hva er egentlig uprosessert, prosessert og ultraprosessert mat?

  • Uprosessert mat: frukt, frø, blader, røtter, sopp, fisk, kjøtt og egg.
  • Minimalt prosessert mat: frosne bær og grønnsaker, ris, korn, tørkede belgvekster, kvernet og tørket kjøtt.
  • Prosessert mat: inneholder fortsatt mye råvarer, men er blitt tilsatt noe som f.eks sukker, salt eller olje. Hermetiske tomater, ost, brød og bacon hører hjemme i denne kategorien.
  • Ultraprosesserte mat: Kjennetegnet for denne gruppen mat er at de i stor grad består av ekstrakter fra råvarer (sukker, stivelse og vegetabilske oljer) og ingredienser fremstilt i laboratorier som emulgatorer, smaksforsterkere, fortykningsmidler. Innen denne kategorien finner vi brus, energidrikker, kjeks, iskrem, kaker og kakemikser, suppeposer, boller, nudler, potetgull, pommes frites, frossenpizza, pølser, og gotteri.

De fleste av oss spiser vel både kokt skinke, tacokrydder og posesuppe relativt jevnlig, ja, kanskje du til og med har gjort det store deler av livet, uten å bli syk? Og det er noe av problemet med denne svært høyt prosesserte maten. Det tar lang tid før man ser virkningene på befolkningen. Nyere forskning har derimot vist at og hvordan dette påvirker oss.

I et forsøk for å se hvordan ultraprosessert mat påvirker skulle to grupper med mennesker la seg teste i fire uker. To av ukene skulle de spise råvarebasert og to av ukene skulle de spise ultraprosessert. Deltagerne fikk servert mat med like mengde næringstoffer og hadde fri tilgang til mellommåltider. Forsøket viste at når deltagerne spiste den høyt prosesserte maten, så spise de mer, ca. 500 kcal i gjennomsnitt. Dermed la deltagerne på seg omtrent 0,5 kg i uken. Derimot hadde den råvarebaserte dietten motsatt effekt og deltagerne gikk i snitt ned i vekt. Det ser altså ut til at det er hvordan maten er laget som avgjør hvor mye vi spiser og dermed hvor mye legger på oss.

Denne forskningen viser at det trolig har noe for seg å spise mer råvarebasert. Råvarer er enkle å få tak i lokalt. Det er vel faktisk nesten helt umulig å få tak i noe som er sterkt prosessert fra en bonde eller småskalaprodusent? Kanskje med unntak av noe spekemat, så er det meste vi får kjøpe på Bondens Marked, REKO-Ringen og lokale markeder, råvarer.

Når jeg nå bare skal spise mat fra Oppland blir det vanskelig å få tak i ferdigmat og alt må lages fra bunnen. Dette er jo ikke noe nytt for min del, så det bør gå bra. Utfordringen blir at mange av de ingrediensene jeg bruker mye av er importerte, som linser, bønner og asiatiske krydder. Da er det godt å ha en hage full med urter, grønnsaker og bo i et fylke som bugner over av gode, deilige råvarer.

Lyst til å lese mer?

Artikkel om ultraprosessert mat og hvordan den påvirker oss https://www.mdpi.com/2072-6643/10/3/365/htm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: