Amazonas brenner, FNs klimapanel kommer med ny rapport og INGENTING skjer – noe må gjøres!

Jeg tror at gjennom å spise mer lokal mat kan vi bidra til større naturmangfold, mindre klimagassutslipp, bedre folkehelse og dyrevelferd.

.

FNs klimapanel sier i sin siste rapport at vi er nødt til å endre måten vi produserer mat på om vi skal nå klimamålene. Amazonas brenner og verden går mot stadig mer stordrift. Noe må gjøres! Jeg er overbevist over at vi gjennom matproduksjonen vår kan påvirke naturmangfold, klimagassutslipp, folkehelse og dyrevelferd. La oss ta for oss kjøttproduksjon. Det er ikke rent sjeldent vi blir fortalt at vi må spise mindre kjøtt, men hvor ofte har du hørt om hva slags kjøtt du burde spise? Det nevnes ikke ofte.

Storfekjøtt fra Gilde kommer som oftest fra kuer som har fått mye kraftfor, slik at de vokser fortere. Og hvor kommer kraftforet fra? Mye av kraftforet består av norske råvarer som for eksempel bygg, men det meste inneholder også soya. Felleskjøpet hevder at soya som er brukt i kraftfor i Norge er bærekraftig, dette får nok bli et innlegg senere. Dermed har vi storfekjøtt, melk og ost som bærer merket «Nyt Norge», men som er helt avhengig av utenlandsk soyaproduksjon for å yte på det nivået de gjør i dag.

Når vi nå ser Amazonas brenne, bare og bare på grunn av avskoging. Avskoging som skjer fordi det skal etableres soyaplantasjer og beiteområder til storfe. Kan vi da med god samvittighet spise noe som har spist soya? Jeg kan ikke det. Samtidig slår FNs siste klimarapport fast at vi er nødt til å endre matproduksjonen vår om vi skal stoppe tapet av biologiske mangfold og klimaendringene. Rapporten sier at vi er nødt til å produsere mer mat, men på mindre areal. Dermed er vi helt nødt til å endre måten vi produserer mat på.

Markedshager er en biointensiv måte å dyrke grønnsaker på. Den er svært arealeffektiv samtidig som den lager mange habitater for ulike grupper av insekter, edderkoppdyr og amfibier.

Jeg tror at gjennom å spise mer lokal mat kan vi bidra til større naturmangfold, mindre klimagassutslipp, bedre folkehelse og dyrevelferd. Så hvordan kan en så enkel ting som lokal matproduksjon påvirker alle disse livsviktige temaene? Lokal mat er basert på lokale ressurser, dermed utnytter man ikke andre lands ressurser. Da kan vi frigjøre areal slik at andre land heller kan fø sin egen befolkning. For eksempel med regnskogen og områdene rundt. Om alle i Norge slutter å spise dyr som har spist soya, vil behovet for soya minke. Dermed trengs mindre areal til soyaproduksjon. Dette arealet kan enten være regnskog med et ekstremt stort artsmangfold, men også områder med småskala matproduksjon, hvor matproduksjonen skjer på lag med naturen. Om slike areal får være slike areal og ikke blir omgjort til monokulturelle soyaplantasjer, så vinner artsmangfoldet.

Lokal mat kan også påvirke klimagassutslipp gjennom mindre bruk av kunstgjødsel, transport, mindre fossilt brensel og målrettet beiting. Også folkehelsen kan påvirkes av lokal mat, gjennom et mer råvarebasert kosthold. Ultraprosessert mat, altså mat som er så sterkt prosessert at du ikke ville klart å lage den hjemme på kjøkkenbenken, er den store synderen for dagens høye forekomster av livsstilsykdommer som overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Også dyrevelferden er bedre når maten fullt og helt er laget på lokale ressurser. Når kua får spise mest mulig gress og gå mest mulig ute på beite, så har den det også bedre.

Nettopp fordi jeg tror at mat produsert på lokale ressurser er en nøkkelfaktor for en bedre verden, skal jeg nå bare spise mat fra Oppland i en hel måned. Det betyr at det ikke er lov med kjøtt som har spist mat utenfor Oppland. På reisen skal jeg kartlegge plastforbruk, kostnad og matsvinn. Samtidig som jeg skal prøve å ta et dypdykk inn i hvordan matvanene våre påvirker klimagassutslipp, naturmangfold og folkehelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: